Banánová marmeláda Ládi Hrušky: Hvězda vašeho snídaňového stolu!

Banánová Marmeláda Ládi Hrušky

Láďa Hruška a jeho marmelády

Láďa Hruška, král českých kutilů, je známý svými jednoduchými a levnými recepty. Jeho doménou jsou ale i marmelády. Láďa sází na sezónní ovoce a minimum ingrediencí, aby vynikla chuť ovoce. Jeho fígle, jako je použití želírovacího cukru nebo přidání rumu pro delší trvanlivost, zaručují, že se marmeláda vždy povede. Oblíbené jsou jeho variace s netradičními kombinacemi, například jahodová marmeláda s mátou nebo meruňková s levandulí. Ať už se pustíte do klasiky, nebo experimentujete, s Láďovými tipy zvládne domácí marmeládu opravdu každý.

Banánová marmeláda - snadný recept

Banány jsou v Česku oblíbené ovoce a dají se z nich připravit různé dobroty. Jednou z nich je i banánová marmeláda, která se skvěle hodí na pečivo, do jogurtu nebo jako náplň do buchet. Příprava je snadná a zvládne ji i začátečník. Budete potřebovat jen pár surovin: zralé banány, cukr, citronovou šťávu a želírovací cukr. Banány rozmačkejte vidličkou, přidejte cukr, citronovou šťávu a želírovací cukr dle návodu na obalu. Vše vařte na mírném ohni do zhoustnutí. Horkou marmeládu nalijte do sklenic, zavíčkujte a otočte dnem vzhůru. Po vychladnutí skladujte na chladném a temném místě.

Ingredience na banánovou pochoutku

Na tuhle dobrotu budete potřebovat jen pár ingrediencí, které máte určitě doma. Nachystejte si:

3 zralé banány (čím zralejší, tím sladší bude výsledek)

100 g ovesných vloček (můžete použít i celozrnné)

2 lžíce medu (nebo javorového sirupu pro vegan variantu)

špetku skořice (pro voňavější výsledek)

hrst nasekaných ořechů (vlašské, lískové, mandle - co máte rádi)

volitelně: kakao, čokoládové kousky, sušené ovoce

Množství ingrediencí můžete upravit podle chuti a konzistence.

Postup přípravy krok za krokem

Nejdříve si připravte všechny ingredience a pomůcky. Poté si dejte vařit vodu na těstoviny. Do vroucí vody přidejte sůl a těstoviny. Vařte dle návodu na obalu. Mezitím si na pánvi rozehřejte olej a opečte na něm na kostičky nakrájenou cibuli dozlatova. Přidejte mleté maso a restujte dohněda. Osolte, opepřete a přidejte oblíbené koření. Do směsi vmíchejte rajčatový protlak a duste asi 5 minut. Sceďte těstoviny a smíchejte je s masovou směsí. Nakonec posypte strouhaným sýrem a podávejte. Dobrou chuť!

Tipy pro ještě lepší marmeládu

Chcete, aby vaše domácí marmeláda byla ještě lepší? Vybírejte jen to nejzralejší ovoce plné chuti. Pro krásně rosolovitou konzistenci přidejte do hrnce pár jablek nebo citronovou šťávu, která je bohatá na pektin. Sladit můžete podle chuti cukrem, medem nebo i třtinovým cukrem pro karamelovou příchuť. Nebojte se experimentovat s kořením! Skořice, badyán nebo hřebíček dodají vaší marmeládě netradiční aroma. A nakonec, nezapomeňte horkou marmeládu plnit do čistých a sterilizovaných sklenic. Tak vám vydrží déle a zachová si svou lahodnou chuť.

Servírování a skladování

Podávejte s láskou a úsměvem! Teplé pokrmy servírujte na nahřátých talířích, aby si udržely svou teplotu. Studené pokrmy naopak podávejte na vychlazených talířích, aby zůstaly osvěžující. Nezapomeňte na detaily, jako jsou ubrousky, příbory a sklenice.

Zbytky jídla uchovávejte v uzavřených nádobách v chladničce. Správným skladováním prodloužíte jejich trvanlivost a zabráníte plýtvání potravinami.