Kachna se zelím a knedlíkem je královské jídlo

Patříte mezi milovníky masa? Potom Vás jistě osloví tatarák s topinkou. Pokud ovšem dáváte přednost opeřencům na pekáči, jasnou volbou se stane kachna se zelím a knedlíkem. Tento královský pokrm je u nás podáván jako sváteční jídlo. A není se čemu divit. Lahodná a tučná kachna si s chuťovými pohárky zkrátka dokáže pohrát.

Co všechno budete potřebovat?

Je pravdou, že kachna se zelím a knedlíkem je pokrmem, který vyžaduje trochu více času. Když si poručíte dva druhy zelí, pak se doba chystání může pohybovat kolem dvou hodin. V níže uvedené tabulce Vám předkládáme množství surovin pro čtyři až šest porcí.

Suroviny na kachnuMnožství
KachnaVáha 2,5 až 3 kg
Celý kmínNa posypání
Suroviny na zelíMnožství
Bílé zelí1/2 hlávky
Červené zelí1/2 hlávky
Cibule1ks
Ocet1 lžíce
Cukr krupice1 lžíce
Suroviny na knedlíkyMnožství
Vejce2 ks
Mléko125 ml
MásloNa potření
Staré žemle4 ks
Tohle všechno budete potřebovat pro přípravu kachny.

Při přípravě ani jedné z výše uvedených částí by samozřejmě neměla chybět sůl. Tu můžete používat nejenom na kachnu, ale také pro dochucení zelí a knedlíků.

Kachna se zelím a knedlíkem krok za krokem

Nejprve dejte péct kachnu, kterou je třeba umístit do předehřáté trouby na 180 °C. Kachnu dejte hřbetem nahoru, přikryjte poklicí a pečte patnáct minut. Potom ji obraťte, propíchejte kůži a za stálého podlévání pečte až 1,5 hodiny. V průběhu pečení pak sundejte poklici, ať se kachna opeče dozlatova.

Příprava zelí není také složitá. Stačí zelí nakrájet na malé nudličky, rozehřát sádlo, osmažit nakrájenou cibuli, přidat cukr, a nakonec i připravené zelí. To samozřejmě podlévejte a vařte zhruba půl hodiny. Přísady volte podle toho, zda bude zelí sladké nebo kyselé.

Knedlíky připravujte klasickým způsobem jako třeba do rajské omáčky jen s tím rozdílem, že do nich přimícháte ještě staré žemle. Počítejte s tím, že knedlík se vaří od 30 do 60 minut podle jeho velikosti. Když máte vše hotové, kachna se zelím a knedlíkem může být servírována.