Kachna se zelím a knedlíkem je královské jídlo
Patříte mezi milovníky masa? Potom Vás jistě osloví tatarák s topinkou. Pokud ovšem dáváte přednost opeřencům na pekáči, jasnou volbou se stane kachna se zelím a knedlíkem. Tento královský pokrm je u nás podáván jako sváteční jídlo. A není se čemu divit. Lahodná a tučná kachna si s chuťovými pohárky zkrátka dokáže pohrát.
Co všechno budete potřebovat?
Je pravdou, že kachna se zelím a knedlíkem je pokrmem, který vyžaduje trochu více času. Když si poručíte dva druhy zelí, pak se doba chystání může pohybovat kolem dvou hodin. V níže uvedené tabulce Vám předkládáme množství surovin pro čtyři až šest porcí.
Suroviny na kachnu | Množství |
Kachna | Váha 2,5 až 3 kg |
Celý kmín | Na posypání |
Suroviny na zelí | Množství |
Bílé zelí | 1/2 hlávky |
Červené zelí | 1/2 hlávky |
Cibule | 1ks |
Ocet | 1 lžíce |
Cukr krupice | 1 lžíce |
Suroviny na knedlíky | Množství |
Vejce | 2 ks |
Mléko | 125 ml |
Máslo | Na potření |
Staré žemle | 4 ks |
Při přípravě ani jedné z výše uvedených částí by samozřejmě neměla chybět sůl. Tu můžete používat nejenom na kachnu, ale také pro dochucení zelí a knedlíků.
Kachna se zelím a knedlíkem krok za krokem
Nejprve dejte péct kachnu, kterou je třeba umístit do předehřáté trouby na 180 °C. Kachnu dejte hřbetem nahoru, přikryjte poklicí a pečte patnáct minut. Potom ji obraťte, propíchejte kůži a za stálého podlévání pečte až 1,5 hodiny. V průběhu pečení pak sundejte poklici, ať se kachna opeče dozlatova.
Příprava zelí není také složitá. Stačí zelí nakrájet na malé nudličky, rozehřát sádlo, osmažit nakrájenou cibuli, přidat cukr, a nakonec i připravené zelí. To samozřejmě podlévejte a vařte zhruba půl hodiny. Přísady volte podle toho, zda bude zelí sladké nebo kyselé.
Knedlíky připravujte klasickým způsobem jako třeba do rajské omáčky jen s tím rozdílem, že do nich přimícháte ještě staré žemle. Počítejte s tím, že knedlík se vaří od 30 do 60 minut podle jeho velikosti. Když máte vše hotové, kachna se zelím a knedlíkem může být servírována.
Publikováno: 02. 07. 2021
Kategorie: restaurace