Knedlo zelo vepřo je populární českou klasikou
Když se zaměříte na českou kuchyni, narazíte hned na několik tradičních jídel. Mezi nimi se ovšem vyjímá jedno, které lze označit za naprostou klasiku. Je to knedlo zelo vepřo. Ve své podstatě jde o nestárnoucí a vynikající poklad naší kuchyně, na němž si pochutná snad každý. Pokud máte zálusk na tuto českou specialitu a dobrotu, přinášíme Vám stručný návod na přípravu.
Jaké budete potřebovat suroviny?
Připravte se na to, že doba přípravy tohoto pokrmu se pohybuje kolem dvou hodin. Záleží na tom, jak moc jste rychlí a šikovní. V tabulce níže Vám prezentujeme nezbytné suroviny a ingredience pojící se s třemi porcemi tohoto vynikajícího jídla.
Suroviny na maso | Množství |
Vepřová krkovice | 0,5 kg |
Česnek | 5 stroužků |
Cibule | 1 ks |
Vepřové sádlo | 50 g |
Hladká mouka | 1 lžíce |
Suroviny na zelí | Množství |
Kysané zelí | 3/4 sáčku |
Cibule | 1 ks |
Slanina na špalíčky | 70 g |
Vepřové sádlo | 1 lžíce |
Hrubá mouka | 2 lžíce |
Společně s těmito surovinami si nezapomeňte připravit sůl, pepř a kmín. Pokud jde o přípravu zelí, přijde Vám vhod ještě ocet a krupicový cukr. Potom se můžete pustit do přípravy lahodného pokrmu.
Knedlo zelo vepřo krok za krokem
Nejprve je zapotřebí připravit si maso. Osolenou, opepřenou a česnekem potřenou krkovici vložte do předehřáté trouby na 170 °C. Nezapomeňte dát do pekáče kousek sádla a cibuli pro dodání chuti. Při této teplotě nechte maso v troubě kolem 1,5 hodiny, dokud nezměkne.
Během této doby si připravte zelí a vhodné nástroje. Do něj budete potřebovat opečenou slaninu na sádle. Samotné zelí pro knedlo zelo vepřo musí být nakrájené. Obojí pak smíchejte s dvěma lžícemi octu a třemi lžícemi cukru. Nesmí chybět ani sůl. Vařte asi 15 minut. Nakonec zaprašte moukou. Ve finále využijte výpek z pekáče, který zaprášíte moukou, zalijete 200 ml vody a povaříte. Když k tomu přidáte domácí knedlíky, vznikne Vám vynikají knedlo zelo vepřo, na němž si pochutnáte s celou rodinou. Jakýmkoliv dalším úpravám se meze rozhodně nekladou.
Publikováno: 21. 06. 2021
Kategorie: Kuchyně