Koprová omáčka – Jednoduchá a poctivá klasika
Pokud hledáte ve spleti tradičních českých receptů nějakou inspiraci, přinášíme Vám ji. Je to koprová omáčka mající spoustu příznivců a zároveň odpůrců. Pokrm, který si buď zamilujete nebo ho jednoduše nesnášíte. Jestliže patříte k milovníkům koprovky prozradíme Vám, jak si ji co možná nejjednodušeji připravit.
Nachystejte si základní suroviny na pokrm
Než se pustíte do práce, připravte si ingredience, ze kterých budete vařit. Není jich příliš, ale přesné složení je poměrně důležité. V níže prezentované tabulce se můžete inspirovat hodnotami vhodnými pro čtyři porce.
Surovina | Množství |
Smetana na šlehání | 200 ml |
Máslo | 50 g |
Hovězí vývar | 1 l |
Hladká mouka | 60 g |
Čerstvý kopr | Hrst |
Kvasný ocet | Na dochucení |
Cukr | Na dochucení |
Koprová omáčka je vynikající s 31% smetanou na šlehání. Pokud nemáte kvasný ocet, můžete využít ten jablečný. Zároveň je třeba zmínit, že hladkou mouku lze nahradit za hrašku. Pro dochucení je pak zapotřebí ještě pepř a sůl.
Jak se dělá koprová omáčka?
Nejprve si musíte vytvořit jíšku. K tomu je zapotřebí rozpustit máslo v hrnci a přidat k němu hladkou mouku. Do této jíšky přilejte jedno deci vývaru a neustále promíchávejte. Tento proces opakujte, dokud není všechen vývar v hrnci. Mícháním se snažte odstranit všechny nežádoucí hrudky. Nyní stačí přidat trochu pepře, soli a vařit pod pokličkou zhruba půl hodiny. Poté přilejte smetanu a vařte další dvě minuty. Následuje přidání kopru. Nyní už nesmíte koprovou omáčku vařit. Kopr samozřejmě vkládejte nasekaný, popřípadě rozmixovaný.
Následuje finální fáze, kterou lze označit za dochucovací. Po malých dávkách přidávejte do omáčky cukr a ocet, dokud nevytvoříte ideální chuť. Ta by měla být sladkokyselá. Když budete chtít docílit zjemnění omáčky, nebojte se do ní přidat také slabý kousek másla.
Koprová omáčka se nejčastěji podává s kouskem vařeného hovězího masa. Jako přílohu můžete použít houskový knedlík či vařený brambor. V rámci komplexnosti tohoto českého receptu by nemělo chybět ani vejce vařené natvrdo nebo ztracené vejce.
Publikováno: 30. 06. 2021
Kategorie: Kuchyně