Oslavte jaro s pivem Březňák!

Historie pivovaru Březňák

Pivovar Březňák, s jeho charakteristickou chutí, má bohatou historii úzce spjatou s městem Velké Březno. Založen byl roku 1753 a od té doby se stal neodmyslitelnou součástí místní kultury a života. Pivo Březňák, vařené tradičními postupy, si rychle získalo oblibu v celém regionu. Značka piva Březňák se stala symbolem kvality a poctivosti. V průběhu 19. století prošel pivovar modernizací, která mu umožnila zvýšit produkci a uspokojit tak rostoucí poptávku. I přes tyto inovace si pivovar Březňák zachoval tradiční způsoby vaření piva, čímž si zajistil stálou přízeň věrných zákazníků.

Charakteristika piva Březňák

Březňák je tradiční české pivo s historií sahající až do 16. století. Vaří se v pivovaru v Březnici, malebném městečku ležícím v srdci pivovarnické oblasti. Značka Březňák je známá svým důrazem na tradiční postupy a použití kvalitních surovin. Hlavní charakteristikou piva Březňák je jeho vyvážená chuť, která je výsledkem kombinace vybraných odrůd chmele, ječného sladu a křišťálově čisté vody z Březnické vrchoviny.

Pivo Březňák se vyznačuje zlatavou barvou, bohatou pěnou a příjemnou hořkostí, která není agresivní, ale spíše jemně doznívá na patře. V nabídce pivovaru Březňák najdeme několik druhů piva, od klasického ležáku, přes polotmavé pivo až po speciály vařené pro různé příležitosti. Ať už si vyberete jakýkoli druh, pivo Březňák vám zaručeně nabídne osvěžující a autentický pivní zážitek.

Druhy piva Březňák

Značka piva Březňák má dlouholetou tradici a nabízí širokou škálu piv pro všechny milovníky zlatavého moku. Mezi nejoblíbenější druhy patří svěží Březňák Světlý ležák 11°, který se vyznačuje lahodnou hořkostí a příjemným chmelovým aroma. Pro ty, kteří preferují plnější chuť, je tu Březňák Polotmavý 12° s karamelovými tóny a jemnou hořkostí. Milovníci řezaného piva si pak přijdou na své s Březňákem Řezaným, který v sobě snoubí světlý a tmavý ležák. V nabídce nechybí ani Březňák Nealkoholický, který si mohou dopřát i řidiči a sportovci. Pro speciální příležitosti značka Březňák připravuje sezónní piva, jako je například Březňák Vánoční speciál s kořeněnou chutí. Pivo Březňák se vaří v pivovaru v Březnici, který se pyšní moderní technologií a tradičními postupy. Díky tomu si pivo Březňák zachovává svou nezaměnitelnou chuť a kvalitu.

Dostupnost a distribuce

Pivo Březňák se vaří v pivovaru v Březnici ve Středočeském kraji, jehož tradice sahá až do 13. století. Tato značka je známá po celé České republice pro svou lahodnou chuť a vysokou kvalitu.

Kromě klasického ležáku Březňák světlý nabízí pivovar i polotmavou variantu, nealkoholické pivo a sezónní speciality. Pivo Březňák je dostupné v lahvích, plechovkách a sudech a distribuuje se do hospod, restaurací a obchodů po celé zemi.

Pivovar nabízí prohlídky s degustací, kde se dozvíte více o historii pivovaru, surovinách a procesu vaření piva.

Ocenění a popularita

Značka piva Březňák získala za svou historii řadu ocenění, která svědčí o jeho kvalitě a popularitě. Mezi nejvýznamnější patří například zlaté medaile z prestižních pivních soutěží, jako je World Beer Awards nebo European Beer Star. Březňák je oceňován pro svou vyváženou chuť, plnost a říz, které jsou výsledkem tradiční receptury a použití kvalitních surovin z okolí Velkých Března. Pivovar Březňák se pyšní moderní technologií a zkušenými sládky, kteří dbají na dodržování vysokých standardů výroby. Díky tomu si Březňák udržuje stálou přízeň spotřebitelů a patří k nejoblíbenějším značkám piva v České republice. Jeho popularitu dokládá i silná pozice na trhu a věrná základna fanoušků, kteří oceňují jeho autentičnost a chuť. Březňák je zkrátka synonymem pro kvalitní české pivo s dlouholetou tradicí.

Srovnání piva Březňák s ostatními pivy
Vlastnost Březňák Jiné pivo (např. Pilsner Urquell)
Typ piva Světlý ležák Světlý ležák
Obsah alkoholu (%) 4,0 4,4
Stupňovitost (%) 10 12
Pivovar Pivovar Břeclav Plzeňský Prazdroj

Zajímavosti o Březňáku

Pivo Březňák se vaří v pivovaru v jihočeském městě Březnice už od roku 1530. Pivovar Březňák je tak jeden z nejstarších pivovarů v České republice. Značka piva Březňák je známá svou tradiční recepturou a používáním kvalitních surovin z lokálních zdrojů. Pivo Březňák se vyznačuje lahodnou hořkostí a plnou chutí. Březňák se vaří v několika druzích, od světlého ležáku po tmavé pivo. Oblíbený je i Březňák nealkoholický. Pivo Březňák získalo řadu ocenění na prestižních pivovarských soutěžích. V roce 2023 získal Březňák Zlatý pohár Pivex – pivo Březňák světlý ležák. Pivovar Březňák je hrdý na svou historii a tradice. Pivovar Březňák nabízí prohlídky pivovaru s ochutnávkou piva. Návštěvníci pivovaru Březňák se dozví více o procesu vaření piva a historii pivovaru.

Párování s jídlem

Značka piva Březňák je známá svou jemnou hořkostí a příjemnou sladovostí, což z něj dělá skvělého společníka k široké škále pokrmů. Jeho vyvážený charakter skvěle doplňuje chuť tradiční české kuchyně. Sladší tóny Březňáku se výborně hodí k tučnějším jídlům, jako je vepřová pečeně s knedlíkem a zelím, pečená kachna nebo guláš. Jemná hořkost piva zároveň prořezává hutnost těchto jídel a zanechává v ústech příjemný osvěžující pocit.

Březňák si ale skvěle rozumí i s lehčími pokrmy. Jeho chuť doplní grilovaná masa, ryby, těstoviny s jemnými sýrovými omáčkami nebo saláty s dresinkem vinaigrette. Vyzkoušejte ho také s vyzrálými sýry, jejichž chuť podtrhne a zvýrazní. Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv kombinaci, pivo Březňák vám zaručeně zpříjemní kulinářský zážitek a podtrhne chuť vašich oblíbených jídel.

Březňák a kultura

Značka piva Březňák je s kulturou spjata dlouhodobě a v mnoha ohledech. Pivovar, který toto pivo vaří, je nedílnou součástí společenského dění v regionu již od svého založení. Březňák je tradičním sponzorem mnoha kulturních akcí, ať už se jedná o hudební festivaly, divadelní představení nebo výstavy. Podporuje tak lokální umělce a zpřístupňuje kulturu široké veřejnosti.

Samotné pivo Březňák se stalo i námětem pro umělecká díla. Objevuje se v písních, básních i na obrazech. Jeho charakteristická chuť a vůně evokují v lidech vzpomínky a emoce, které se pak promítají do jejich tvorby. Značka Březňák se tak stala součástí kulturního dědictví a odráží v sobě českou pivní tradici a vášeň pro dobré pivo.

Důležitým aspektem spojení Březňáku a kultury je i samotná pivní kultura. Ta je v Česku velmi silná a pivo je vnímáno jako nedílná součást společenského života. Setkávání s přáteli u piva, návštěvy hospod a pivních zahrádek, to vše patří k české kultuře a Březňák je toho všeho přirozenou součástí.

Tipy na konzumaci

Pivo Březňák si nejlépe vychutnáte vychlazené na teplotu 7-9 °C. Sklenici před čepováním můžete zchladit, aby pivo déle vydrželo studené. Pro zachování všech chuťových vlastností Březňáka doporučujeme konzumaci přímo v hospodě, kde je pivo čepované z tanku. Doma si Březňáka nejlépe vychutnáte z půllitru s uchem, který podtrhne jeho tradiční charakter. Značka piva Březňák je známá svou jemnou hořkostí a plnou chutí, která vynikne ve spojení s tradiční českou kuchyní. Skvěle se hodí k tučným jídlům, jako je vepřová pečeně s knedlíkem a zelím, guláš nebo smažený sýr. Lehčí varianty Březňáka, jako je Březňák Světlý Ležák 11°, si můžete dopřát i k rybám nebo salátům. Pro milovníky netradičních kombinací doporučujeme vyzkoušet Březňáka s dezertními specialitami, jako je jablečný závin nebo perník.

Publikováno: 16. 08. 2024

Kategorie: jídlo a pití

Autor: AdamHubalek

Tagy: pivo březňák | značka piva březňák