Osvežující bezová šťáva za studena: Tip na letní dny

Bezová Šťáva Za Studena

Sbírání květů bezu

Pro přípravu lahodné a osvěžující bezové šťávy za studena je sběr květů bezu klíčový. Nejenže ovlivňuje výslednou chuť, ale také vůni a barvu nápoje. Kdy a kde tedy sbírat květy bezu, abychom si zajistili ten nejlepší chuťový zážitek? Ideální doba pro sběr je konec května a začátek června, kdy jsou květy bezu plně rozvinuté a plné pylu. Vyhněte se sběru květů po dešti, jelikož dešťová voda smývá pyl a s ním i část chuti a vůně. Při výběru lokality se zaměřte na místa vzdálená od silnic a polí, kde by mohly být květy znečištěné výfukovými plyny nebo pesticidy. Hledejte keře bezu na okrajích lesů, loukách nebo v parcích. Při samotném sběru buďte šetrní k přírodě a nikdy netrhejte celé větve. Místo toho odstřihněte pouze květenství s krátkým stonkem pomocí nůžek nebo nože.

Výběr a příprava květů

Pro přípravu lahodné bezové šťávy za studena je nezbytné vybrat ty správné květy černého bezu. Ideální dobou pro sběr je slunečný den, kdy jsou květy plně rozvité a suché. Vyhněte se sběru květů po dešti, mohly by být příliš vlhké a šťáva by se mohla zkazit. Zaměřte se na zdravé, voňavé květy bez známek poškození hmyzem. Pro snadnější sběr si vezměte s sebou nůžky a odstřihávejte celé okolíky květů i se stonkem. Pozor, abyste nepoškodili keř.

Po příchodu domů květy co nejdříve zpracujte. Není nutné je mýt, abyste nesmyli cenný pyl. Stačí je jemně protřepat a odstranit případný hmyz. Pro přípravu bezové šťávy za studena budete potřebovat pouze květy, stonky odstraňte.

Pro přípravu lahodné bezové šťávy za studena je nezbytné vybrat ty správné květy černého bezu. Ideální dobou pro sběr je slunečný den, kdy jsou květy plně rozvité a suché. Vyhněte se sběru květů po dešti, mohly by být příliš vlhké a šťáva by se mohla zkazit. Zaměřte se na zdravé, voňavé květy bez známek poškození hmyzem. Pro snadnější sběr si vezměte s sebou nůžky a odstřihávejte celé okolíky květů i se stonkem. Pozor, abyste nepoškodili keř.

Po příchodu domů květy co nejdříve zpracujte. Není nutné je mýt, abyste nesmyli cenný pyl. Stačí je jemně protřepat a odstranit případný hmyz. Pro přípravu bezové šťávy za studena budete potřebovat pouze květy, stonky odstraňte.

Ingredience pro studenou šťávu

Pro osvěžující a lahodnou bezovou šťávu připravenou za studena budete potřebovat jen pár ingrediencí. Základem je samozřejmě bez černý, konkrétně jeho květenství. Na jeden litr vody budete potřebovat přibližně 10 až 15 voňavých květů bezu. Dále si připravte jeden až dva citrony, které dodají šťávě svěžest a příjemnou kyselost. Pro oslazení můžete použít cukr krystal, třtinový cukr nebo med. Množství sladidla záleží na vaší chuti a také na sladkosti samotných květů bezu. Obvykle se používá 100 až 200 gramů cukru na jeden litr vody. Pro zvýraznění chuti a aroma se do bezové šťávy často přidává také kyselina citronová. Postačí špetka, zhruba jedna kávová lžička na jeden litr vody. A v neposlední řadě budete potřebovat studenou, nejlépe převařenou vodu.

bezová šťáva za studena

Postup přípravy krok za krokem

Sběr květů černého bezu je nejlepší provádět za suchého počasí, ideálně dopoledne po oschnutí rosy. Vyberte si lokality vzdálené od silnic a polí, abyste měli jistotu, že květy nejsou znečištěné. Květy opatrně odstřihněte, abyste nepoškodili větve, a dejte je do košíku nebo jiné vzdušné nádoby. Doma květy přeberte a odstraňte případné nečistoty, lístky a stopky. Květy nemyjte, abyste nesmyli pyl, který dodává šťávě charakteristickou chuť a aroma. Do velké sklenice s víkem nasypte květy bezu. Přidejte na plátky nakrájený citron a kyselinu citronovou. Vše zalijte studenou vodou a dobře promíchejte. Sklenici uzavřete a nechte 3 dny louhovat na chladném a tmavém místě. Během louhování občas promíchejte. Po třech dnech šťávu přeceďte přes plátno nebo husté sítko. Přecezenou šťávu nalijte do čistých lahví a uchovávejte v chladničce. Šťáva je nejlepší čerstvá, ale můžete ji také zamrazit a uchovat tak její chuť a aroma na delší dobu.

Doba louhování pro chuť

Doba louhování je u bezové šťávy za studena klíčová pro dosažení optimální chuti. Zatímco vařením se chuť uvolňuje rychleji, za studena potřebuje čas, aby se z květů bezu do šťávy dostaly všechny ty úžasné aromatické látky. Obecně platí, že čím déle necháte bez louhovat, tím intenzivnější chuť získáte. Nicméně, příliš dlouhé louhování, déle než 48 hodin, může vést k hořké příchuti, zvláště pokud použijete i stonky bezu. Pro začátek doporučujeme louhovat 24 hodin a následně ochutnat. Pokud vám bude vyhovovat jemnější chuť, můžete šťávu ihned scedit a uchovat v chladu. Jestliže toužíte po výraznější chuti, nechte louhovat dalších 12-24 hodin, ale nezapomeňte šťávu pravidelně kontrolovat, abyste předešli hořkosti. Pamatujte, že doba louhování je individuální a záleží na vašich chuťových preferencích a také na síle a svěžesti květů bezu.

Světlo prostupující korunami stromů zbarvuje louku do zelena a vzduch je svěží vůní bezových květů. Je to čas, kdy se probouzí touha po osvěžujícím nápoji, který v sobě nese esenci jara. Bezová šťáva připravená za studena je tou pravou volbou.

bezová šťáva za studenaBožena Němcová

Konzervování bezové šťávy

Bezová šťáva, dar z voňavých květů černého bezu, si žádá šetrné zacházení, abychom si její osvěžující chuť a vůni užili i mimo sezonu. A právě v tom tkví kouzlo konzervace za studena. Touto metodou, bez použití vaření, zachováme maximum vitamínů a minerálů, kterými je bezová šťáva bohatá. Recept na přípravu bezové šťávy za studena je jednoduchý a zvládne ho každý. Stačí natrhané květy černého bezu zbavit nečistot, zalít studenou převařenou vodou a nechat louhovat. Po 24 hodinách scedíme přes plátno a dochutíme cukrem a citronem dle chuti.

A jak na samotné konzervování? Připravenou šťávu plníme do čistých, sterilizovaných lahví. Důležité je nechat od horního okraje lahve asi 2 cm volného prostoru, aby měl obsah kam expandovat. Pečlivě uzavřené lahve uložíme na chladné a temné místo, kde nám vydrží až do zimy. Takto konzervovaná bezová šťáva je skvělým základem pro osvěžující limonády, čaje nebo třeba domácí zmrzlinu.

Tipy pro skladování

Bezinková šťáva připravená za studena je osvěžující nápoj, který si můžete vychutnat po celý rok. Abyste si mohli vychutnat její lahodnou chuť a aroma i mimo sezónu, je důležité ji správně uskladnit. Čerstvě připravenou šťávu skladujte v chladničce v uzavřených lahvích. Ideální jsou skleněné lahve s pevným uzavřením, které zabrání přístupu vzduchu a světla. Šťávu spotřebujte do 3 dnů. Pro delší trvanlivost je možné šťávu zmrazit. Před zmrazením ji přelijte do plastových lahví nebo nádob vhodných do mrazáku a ponechejte trochu prostoru pro expanzi tekutiny během mrazení. Zmrazená šťáva vydrží v mrazáku až 12 měsíců. Rozmrazujte ji postupně v chladničce.

Využití bezové šťávy

Bezová šťáva lisovaná za studena si zachovává maximum vitamínů a minerálů, čímž se stává skvělým pomocníkem pro posílení imunity. Díky vysokému obsahu vitamínu C je skvělou prevencí proti nachlazení a chřipce. Navíc obsahuje antioxidanty, které chrání buňky před poškozením volnými radikály. Příprava bezové šťávy za studena je snadná a zvládne ji každý. Květy černého bezu stačí zalít studenou vodou a nechat louhovat 24 hodin. Poté se šťáva přecedí a je připravena k pití. Pro osvěžující chuť můžete přidat citron, mátu nebo meduňku.

Vlastnost Recept na bezovou šťávu za studena Recept na bezovou šťávu za tepla
Zachování vitamínů a enzymů Vysoké Nižší
Časová náročnost Delší (louhování) Kratší
Potřeba tepelné úpravy Není potřeba Ano (vaření)

Recepty s bezovou šťávou

Bezová šťáva za studena je skvělým způsobem, jak si vychutnat osvěžující nápoj plný vitamínů a antioxidantů. Na rozdíl od vařené šťávy, která ztrácí část svých prospěšných látek, si za studena připravená šťáva zachovává maximum chuti a zdraví prospěšných látek.

bezová šťáva za studena

Recept na přípravu bezové šťávy za studena je velmi jednoduchý. Potřebujete pouze čerstvé květy černého bezu, citron, cukr a vodu. Květy bezu nejprve pečlivě operete a necháte okapat. Poté je vložíte do hrnce, zalijete studenou vodou, přidáte na plátky nakrájený citron a necháte 24 hodin louhovat v chladu. Druhý den šťávu scedíte přes plátno nebo jemné sítko. Podle chuti osladíte cukrem a můžete podávat. Pro delší trvanlivost je možné šťávu sterilovat.

Bezová šťáva za studena je výborná samotná, ale můžete ji použít i do různých receptů. Skvěle se hodí do letních limonád, koktejlů nebo dezertů.

Zdravotní benefity bezu

Bezová šťáva, připravená za studena, si zachovává maximum vitamínů a antioxidantů, které černý bez nabízí. Mezi ně patří vitamín C, vitamíny skupiny B, draslík, železo a antioxidanty, jako jsou antokyany a flavonoidy. Vitamín C posiluje imunitu a chrání buňky před oxidativním stresem. Vitamíny skupiny B jsou důležité pro energetický metabolismus a nervový systém. Draslík pomáhá regulovat krevní tlak a železo je nezbytné pro tvorbu červených krvinek. Antioxidanty chrání organismus před působením volných radikálů, které poškozují buňky a tkáně. Pravidelná konzumace bezové šťávy tak může přispět k posílení imunity, ochraně buněk před stresem, snížení únavy a podpoře celkového zdraví. Recept na přípravu bezové šťávy za studena je jednoduchý. Květy černého bezu stačí zalít studenou vodou, přidat citron a nechat louhovat 24 hodin. Poté šťávu přecedit a uchovávat v chladu.

Publikováno: 27. 08. 2024

Kategorie: jídlo a pití

Autor: AdamHubalek

Tagy: bezová šťáva za studena