Osvežující Corona pivo: Letní favorit nebo propadák?

Corona Pivo

Obliba piva Corona

Pivo Corona, mexický ležák světle zlatavé barvy, si získalo oblibu po celém světě. Jeho osvěžující chuť, často doplněná plátkem limetky, z něj udělala synonymum pro relaxaci a letní pohodu. V České republice obliba značky Corona v posledních letech roste, ačkoliv zde má silnou konkurenci v tradičních českých ležácích. Atraktivní marketingové kampaně a spojení s exotikou a dovolenkovou atmosférou oslovují především mladší generaci.

Charakteristika piva Corona

Corona je mexické pivo plzeňského typu, které se vyznačuje světlou barvou a lehkou, osvěžující chutí. Jeho chuť je jemně sladová s nádechem kukuřice a lehkou hořkostí v závěru. Typické je pro něj přidání plátku limetky do hrdla lahve, která pivu dodá osvěžující citrusovou chuť. Corona se obvykle nechává déle zrát, aby se zjemnila jeho chuť. Podává se vychlazené na teplotu 5-7 °C. Díky své lehkosti a osvěžující chuti je Corona ideálním pivem pro teplé letní dny.

Druhy piva Corona

Značka Corona je známá především svým světlým ležákem Corona Extra. Ten se vyznačuje svěží chutí s tóny citrusů a lehkou hořkostí. Oblíbený je rituál s plátkem limetky, který zvýrazní osvěžující charakter piva. Kromě klasiky Corona Extra existuje i Corona Light s nižším obsahem kalorií a Corona Premier, která je ještě lehčí a má méně sacharidů. Pro milovníky ovocných piv je tu Corona Refresca ve třech variantách: mango, guava a passion fruit.

Servírování piva Corona

Pivo Corona, mexický ležák světle zlatavé barvy, se nejčastěji podává v průhledné sklenici, aby vynikla jeho barva a perlivost. Charakteristickým prvkem servírování je plátek limetky vsunutý do hrdla lahve. Limetka dodává pivu osvěžující citrusovou chuť a aroma, které doplňují jeho lehký charakter.

Někteří pijáci preferují limetku vymačkat do piva, jiní ji pouze lehce stlačí, aby uvolnili aroma. Důležité je vychutnat si Coronu vychlazenou na optimální teplotu 3–7 °C.

Pokud nemáte po ruce limetku, můžete ji nahradit citronem. Chuťový profil bude mírně odlišný, ale stále osvěžující.

Kombinace s jídlem

Při párování vína s jídlem platí, že by se chuť vína a jídla neměly tlouct, ale naopak doplňovat. Lehčí vína se hodí k lehčím jídlům, jako jsou saláty, ryby nebo drůbež. Těžší vína se pak lépe snoubí s vydatnějšími pokrmy, jako jsou hovězí maso, zvěřina nebo sýry. Důležitou roli hraje také omáčka. Sladší omáčky si žádají víno s vyšší kyselinkou, zatímco pikantní jídla se lépe snoubí s víny s nižším obsahem tříslovin. Nebojte se experimentovat a hledat kombinace, které vám budou nejvíce chutnat.

Zajímavosti o pivu Corona

Pivo Corona, původem z Mexika, je známé po celém světě. Věděli jste ale, že se původně jmenovalo Corona Extra a až později se zkrátilo na pouhé Corona? Typický kousek limetky, který se do piva vkládá, neslouží jen jako ozdoba. Jeho kyselost pomáhá čistit chuťové pohárky a zvýrazňuje tak osvěžující chuť piva. Zajímavostí je, že Corona je jedním z mála piv, jehož prodej s rostoucí teplotou stoupá. Není se čemu divit, jeho lehká chuť a spojitost s létem z něj dělají ideální nápoj pro horké dny.

Publikováno: 10. 06. 2024

Kategorie: jídlo a pití