Pivo e basilico: Letní osvěžení, které vás dostane!
- Pivo a bazalka: Nečekané spojení
- Bazalkové pivo: Trendy novinka
- Chuťový profil: Svěží a kořeněný
- Párování s jídlem: Lehké saláty a ryby
- Domácí výroba: Experimentujte s chutí
- Oblíbené značky: Tipy na nákup
- Letní osvěžení: Ideální na terasu
- Zajímavosti: Historie a původ
- Recepty: Koktejly s bazalkovým pivem
Pivo a bazalka: Nečekané spojení
Na první pohled se může zdát kombinace piva a bazalky netradiční, ale věřte, že toto spojení má své kouzlo. Bazalka, s její svěží, lehce nasládlou a anýzovou chutí, dokáže pivu dodat nečekanou hloubku a aroma. Ať už se jedná o lehké letní pivo nebo o hutnější speciál, bazalka dokáže chuťový profil obohatit o bylinné tóny a dodat mu osvěžující nádech.
Pivo s příchutí bazalky se těší čím dál větší oblibě a není se čemu divit. Jeho osvěžující chuť a netradiční kombinace chutí oslovuje širokou škálu pivních nadšenců.
Pokud jste ještě neměli možnost pivo s bazalkou ochutnat, určitě to zkuste. Možná budete překvapeni, jak skvěle tato netradiční kombinace chutná. Ať už si ho vychutnáte v horkém letním dni nebo jako doprovod k lehkému jídlu, pivo s bazalkou vás jistě nezklame.
Bazalkové pivo: Trendy novinka
Bazalkové pivo si v posledních letech získává na popularitě a stává se z něj trendy novinka, která láká k ochutnání stále více pivních nadšenců. Toto netradiční spojení chmelového moku a aromatické bylinky pochází ze slunečné Itálie, kde je známé jako „birra al basilico“. Italové, mistři gastronomie, vynalezli tento osvěžující nápoj, který v sobě snoubí hořkost piva se sladkou a lehce peprnou chutí bazalky.
Chuť bazalkového piva se liší v závislosti na druhu použité bazalky a způsobu vaření. Některé pivovary přidávají bazalku během chmelovaru, jiné ji nechávají macerovat v hotovém pivu. Výsledkem je široká škála chutí od jemně nasládlých až po výrazně kořeněné. Bazalkové pivo se skvěle hodí k lehkým letním jídlům, jako jsou saláty, těstoviny s pestem nebo grilovaná zelenina. Jeho osvěžující chuť oceníte i během horkých letních dnů.
V České republice se s bazalkovým pivem můžeme setkat spíše v nabídce menších řemeslných pivovarů, které rády experimentují s netradičními pivními styly. Pokud jste milovníky piva a rádi objevujete nové chutě, určitě bazalkové pivo ochutnejte.
Chuťový profil: Svěží a kořeněný
Pivo s bazalkou, to není žádná novinka. Už staří Egypťané ho vařili a popíjeli. My jsme na něj ale trochu zapomněli. A to je škoda! Bazalka dodá pivu svěží bylinkovou chuť s nádechem kořeněné exotiky. Není to ale jen tak ledajaká chuť. Je to chuť léta, slunce a pohody. Představte si teplý letní večer, grilovačku s přáteli a v ruce sklenici vychlazeného piva s bazalkou. Co víc si přát?
Chuť bazalky v pivu není nijak agresivní. Naopak, je spíše jemná a delikátní. Krásně doplňuje chuť sladu a chmele a vytváří tak harmonický a osvěžující celek. Pivo s bazalkou se hodí k lehkým jídlům, jako jsou saláty, těstoviny nebo ryby. Skvěle si ho ale vychutnáte i jen tak, samotné.

Ať už jste milovníky piva nebo bazalky, určitě pivu s bazalkou dejte šanci. Možná objevíte novou chuť léta!
Párování s jídlem: Lehké saláty a ryby
Pivo e basilico, pivo s nádechem bazalky, je osvěžující volbou pro teplé dny a lehká jídla. Jeho jemná chuť s bylinkovým nádechem skvěle doplňuje svěží saláty s různými druhy zeleniny, sýrů a ořechů. Vyzkoušejte ho například s rukolovým salátem s grilovaným kozím sýrem a vlašskými ořechy. Bazalkové aroma piva podtrhne chuť sýra a ořechů a zároveň osvěží zeleninu.
Stejně tak se pivo e basilico skvěle hodí k rybám, ať už grilovaným, pečeným nebo smaženým. Jeho lehká chuť nepřebije delikátní chuť rybího masa, ale naopak ji příjemně doplní. Zkuste ho zkombinovat s grilovaným lososem s citronovou trávou a zázvorem nebo s pečenou treskou s bylinkovou krustou. Pivo e basilico dodá pokrmu svěžest a zdůrazní jeho letní charakter.
Domácí výroba: Experimentujte s chutí
Experimentujete rádi v kuchyni? Co takhle zkusit něco netradičního a osvěžujícího? Pivo s bazalkou, ať už ve variantě "birra al basilico" nebo "pivo e basilico", je překvapivě lahodný nápoj, který si snadno připravíte i doma.
Základem je kvalitní světlé pivo, nejlépe ležák s plnou chutí. K němu budete potřebovat čerstvou bazalku, ideálně z vlastní zahrádky. Pro začátek stačí pár lístků, odvážnější experimentátoři mohou přidat i více. Bazalku jemně propláchněte a nechte okapat.
Příprava je jednoduchá: do sklenice s pivem vhoďte lístky bazalky a nechte pár minut louhovat. Intenzitu chuti ovlivníte množstvím bazalky a dobou louhování. Pro osvěžující letní drink přidejte led.
Pivo s bazalkou si můžete vychutnat samotné nebo jako doprovod k lehkým jídlům, jako jsou saláty, těstoviny s pestem nebo grilovaná zelenina. Fantazii se meze nekladou, experimentujte a objevte svou vlastní oblíbenou kombinaci!
Oblíbené značky: Tipy na nákup
Pivo e basilico, tedy pivo s bazalkou, je neobvyklá, ale osvěžující kombinace, která si získává na popularitě. Pokud vás láká vyzkoušet tuto netradiční chuť, máte několik možností. Na trhu zatím není mnoho značek, které by se na pivo s bazalkou specializovaly. Můžete se poohlédnout po menších, řemeslných pivovarech, které rády experimentují s netradičními přísadami. Právě u nich je větší šance, že na pivo s bazalkou narazíte. Další možností je vyrobit si pivo e basilico doma. Existuje spousta receptů online, které vás provedou celým procesem vaření. Budete potřebovat základní suroviny na vaření piva a čerstvou bazalku. Při výběru piva s bazalkou dbejte na kvalitu surovin a čerstvost. Chuť by měla být vyvážená, s příjemným aroma bazalky, která by neměla pivo přebíjet.

Letní osvěžení: Ideální na terasu
Když slunce pálí a vzduch se tetelí horkem, není nic lepšího než osvěžující nápoj na terase. A co teprve, když ten nápoj v sobě spojuje říznou chuť piva s aromatickou svěžestí bazalky? Pivo s bazalkou, ať už ve formě osvěžujícího radleru nebo sofistikovanějšího pivního koktejlu, je hitem letošního léta. Jeho příprava je navíc až překvapivě snadná. Stačí pár lístků čerstvé bazalky lehce promnout v dlaních, aby se uvolnily silice, vhodit do vychlazené sklenice a dolít kvalitním světlým ležákem. Pro milovníky sladších chutí je tu varianta s bazalkovým sirupem, který dodá pivu jemnou sladkost a krásnou barvu. Ať už zvolíte jakoukoli variantu, pivo s bazalkou vás zaručeně osvěží a naladí na letní pohodu. Nebojte se experimentovat a přidat i další bylinky, ovoce nebo třeba špetku chilli pro pikantnější chuť. Fantazii se meze nekladou.
Zajímavosti: Historie a původ
Pivo s příchutí bazalky, to nezní jako obvyklá kombinace, že? A přece, tento netradiční nápoj má své kořeny hluboko v historii. Zatímco dnes ho vnímáme jako moderní experiment, jeho počátky sahají až do starověku. Bazalka, bylina s osvěžující chutí a vůní, byla odjakživa ceněna nejen v kuchyni, ale i pro své léčivé účinky. Již staří Egypťané ji používali při mumifikaci a věřili v její magickou moc. Řekové a Římané ji zase považovali za symbol lásky a plodnosti. A pivo? To je samozřejmě nápoj s tisíciletou tradicí, který byl v minulosti často konzumován pro svou výživovou hodnotu a osvěžení. Ačkoliv neexistují žádné konkrétní důkazy o tom, že by staří Egypťané, Řekové či Římané míchali pivo s bazalkou, je pravděpodobné, že s touto kombinací experimentovali. Bylinné přísady do piva byly běžné a bazalka by svými vlastnostmi jistě zaujala. Dnešní obliba piva s bazalkou je tak možná ozvěnou dávno zapomenutých receptur a důkazem, že v oblasti chutí a vůní je stále co objevovat.
Vlastnost | Popis |
---|---|
Název v češtině | Pivo s bazalkou |
Recepty: Koktejly s bazalkovým pivem
Bazalkové pivo si v posledních letech získává na popularitě a není se čemu divit. Jeho osvěžující chuť s nádechem bazalky je ideální pro horké letní dny. Pokud chcete experimentovat s chutěmi a vyzkoušet něco nového, koktejly s bazalkovým pivem jsou tou správnou volbou.

Skvělou volbou pro začátek je jednoduchý koktejl s bazalkovým pivem a limetkovou šťávou. Do sklenice s ledem nalijte bazalkové pivo, přidejte šťávu z limetky a promíchejte. Pro sladší chuť můžete přidat i trochu třtinového cukru.
Pokud máte rádi ovocné koktejly, vyzkoušejte kombinaci bazalkového piva s jahodami a mátou. Jahody rozmixujte s mátou a cukrem, směs nalijte do sklenice s ledem a dolijte bazalkovým pivem. Pro ještě intenzivnější chuť můžete přidat i trochu jahodového likéru.
Pro milovníky hořkosladkých chutí je tu kombinace bazalkového piva s Aperolem a grepovým džusem. Do sklenice s ledem nalijte Aperol, grepový džus a dolijte bazalkovým pivem. Ozdobte plátkem grepu a lístkem bazalky.
Ať už zvolíte jakoukoli kombinaci, koktejly s bazalkovým pivem vás zaručeně osvěží a potěší vaše chuťové pohárky. Nebojte se experimentovat a objevovat nové a originální kombinace!
Publikováno: 08. 07. 2024
Kategorie: jídlo a pití