Rajská omáčka je klasika mezi českými jídly

Jestliže patříte k milovníkům českých omáček, pak Vaší pozornosti jistě neunikla koprová omáčka. Pokud ovšem chcete určitou změnu, přinášíme Vám další z oblíbených tradičních receptů. Tentokrát to bude rajská omáčka. Nemusíte se však obávat složitosti přípravy. Přesvědčíme Vás o tom, že všechno může být opravdu jednoduché.

Rajská omáčka a nezbytné suroviny

Chytáte-li se na přípravu rajské omáčky, potřebujete samozřejmě ty správné ingredience. V tomto případě jich pár bude. Aby rajská omáčka chutnala skvěle tak, jak má, přichystejte si všechny suroviny uváděné v tabulce níže.

SurovinaMnožství
Máslo40 g
Hladká mouka90 g
Vývar1 300 ml
Hřebíček1 ks
Sůl1 lžička
Bobkový list3 ks
Nové koření14 ks
Celá pepř10 ks
Olej1 lžíce
Rajský protlak200 g
Cukr krupice130 g
Přečtěte si, co všechno potřebuje na rajskou omáčku.

Pokud zrovna nemáte vývar, můžete samozřejmě použít vodu, i když výsledné aroma nemusí být takové. Podle vlastní chuti můžete přidat ještě tymián nebo dokonce cibuli. To už záleží na Vás.

Příprava rajské omáčky krok za krokem

Celý proces přípravy začíná rozpuštěním másla, k němuž přidáte cibuli, koření a mouku. Vzniklá jíška se následně spojí s rajským protlakem. Po krátkém smažení je třeba přilít vodu či vývar. Podle toho, co máte nachystané. Následuje proces míchání a přidávání nejrůznějších ingrediencí. Od soli, až po cukr. Vždy podle chuti. Doba vaření takové omáčky musí být v délce trvání alespoň deset minut. Teprve poté je rajská omáčka hotová. Poslední fází je její přecezení, díky čemuž z ní odstraníte všechno koření.

K rajské omáčce se pochopitelně podává i příloha. Masožravci jistě nezanevřou na maso, ať už má podobu vařeného plátku, karbanátku nebo sekané. Nejčastěji je omáčka servírována s houskovým knedlíkem. Je ovšem pravdou, že meze se v tomto směru rozhodně nekladou. To znamená, že si na rajské omáčce pochutnáte například v kombinaci s těstovinami. Kolínka jsou typickým příkladem. Výjimkou nejsou ani zapečené papriky s rajskou.