Svíčková na smetaně je tradiční sváteční pokrm

Pokud zrovna nepatříte mezi milovníky jídla zvaného knedlo zelo vepřo, máme pro Vás jiný český tradiční recept. Je to svíčková na smetaně, které se značné popularity dostalo nejenom ve své domovině, tedy v Česku, ale v podstatě po celém světě. A jak takovou svíčkovou připravit?

Hlavní suroviny do pokrmu

Nejprve je třeba připravit si všechny nezbytné ingredience, z nichž bude svíčková na smetaně připravována. Pro její přípravu si určitě vyberte zadní hovězí maso. O tom a mnohých dalších surovinách ostatně vypovídá tabulka prezentovaná níže.

SurovinaMnožství
Zadní hovězí maso800 g
Kořenová zelenina300 g
Uzená slanina100 g
Plnotučná hořčice50 g
Olej100 ml
Smetana na šlehání250 ml
Cibule1 ks
Bobkový list3 ks
Nové koření5 ks
Kuličky pepře5 ks
Cukr a ocet2 lžíce + 2 lžíce
Zjistěte, co všechno potřebuje na přípravu svíčkové.

Svíčková na smetaně pochopitelně vyžaduje i přidružené ingredience, mezi které patří kousek másla, přibližně lžíce mouky, ale také citronová šťáva, sůl a pepř. V rámci přípravy si vyhraďte zhruba dvě hodiny na chystání jídla a dvě hodiny na tepelnou úpravu.

Víte, jak se připravuje svíčková na smetaně?

Odrazovým můstkem je opečení masa na oleji a másle. Maso předtím prošpikujte slaninou. Do výpeku přidejte kořenovou zeleninu a nechte zkaramelizovat cukr. Chybět by neměl ani ocet a koření. Když je vývar vroucí, vložte do něj maso a pečte zhruba dvě hodiny. Někdy to může být i o chvíli déle. Zkrátka, dokud maso nezměkne.

Posléze si dejte maso stranou a připravenou směs pořádně rozmixujte. Malinko zahustěte moukou a nechte omáčku asi 15 až 25 minut povařit. Poté ji můžete dochutit výše popisovanými ingrediencemi z tabulky, včetně smetany pro zjemnění. Po tomto kroku se blížíte do finále. Svíčkovou na smetaně stačí už jenom naservírovat. Nakrájejte maso, knedlíky a vše elegantně zalijte nachystanou omáčkou. Velice často se na vrch pokládá například kousek citronu. Vynikající je svíčková také v kombinaci s brusinkami umístěnými na mase.