Sýrové potěšení z Itálie: Objevte druhy italských sýrů
Svěží mozzarella
Mozzarella, sýr s historií sahající až do starověku, si i dnes drží své čestné místo v kuchyních po celém světě. Její jemná, lehce nasládlá chuť a pružná konzistence z ní dělají ideální surovinu pro širokou škálu pokrmů. Ať už ji přidáte do salátu Caprese s rajčaty a bazalkou, na pizzu, do těstovin nebo panini, vždy dodá jídlu svěžest a šmrnc. Vyzkoušejte mozzarellu v bio kvalitě, která zaručuje použití mléka od krav z ekologického chovu a šetrné výrobní postupy.
Pikantní gorgonzola
Gorgonzola je italský sýr s výraznou chutí a aroma, které mu dodávají ušlechtilé plísně Penicillium roqueforti. Její pikantnost se liší podle délky zrání. Mladší gorgonzola, zvaná „dolce“, má jemnější chuť a krémovou texturu. Naopak vyzrálá gorgonzola „piccante“ je ostřejší, slanější a drobivější. Gorgonzola se vyrábí z kravského mléka a vyniká mramorováním, které vytváří zelenomodrá plíseň.
Tvrdý parmazán
Parmazán, král sýrů, pochází ze slunné Itálie a pyšní se chráněným označením původu. Jeho chuť je intenzivní, slaná a lehce pikantní, s nádechem oříšků. Tvrdý parmazán zraje nejméně 12 měsíců, ale ty nejlepší kousky si na svou chuť počkají i dva roky. Díky své výrazné chuti se hodí do těstovin, rizota, salátů i polévek. Nastrouhaný parmazán dodá pokrmům šmrnc a hloubku. Při nákupu si dejte pozor na padělky a hledejte označení Parmigiano-Reggiano.
Jemný mascarpone
Jemný mascarpone je smetanový sýr s původem v Itálii. Vyrábí se ze smetany a kyseliny citronové nebo vinné. Má jemnou, krémovou texturu a lehce nasládlou chuť. Díky své všestrannosti se mascarpone používá v řadě sladkých i slaných jídel. Je nepostradatelnou ingrediencí v tiramisu a dalších italských dezertech. Skvěle se hodí i do krémů, omáček a nádivek. Mascarpone dodá pokrmům lahodnou chuť a krémovou konzistenci.
Výrazná ricotta
Ricotta je italský sýr, který se vyrábí ze syrovátky, která zbyde po výrobě jiných sýrů, jako je mozzarella nebo ricotta salata. Má jemnou, lehce nasládlou chuť a krémovou texturu. Ricotta se dá jíst samotná, ale často se používá i v různých receptech, jako jsou těstoviny, koláče a dezerty. Je bohatá na bílkoviny a vápník a má nízký obsah tuku. Vzhledem k tomu, že se ricotta vyrábí ze syrovátky, je šetrnější k životnímu prostředí než některé jiné druhy sýrů.
Regionální speciality
Česká republika se pyšní bohatou škálou regionálních specialit, které odrážejí rozmanitost krajiny a kulturních tradic. Na Moravě si pochutnáte na voňavých frgálech, tenkých koláčích s různými náplněmi, jako jsou povidla, mák nebo tvaroh. Jižní Čechy jsou proslulé svými bramboráky a knedlíky, ať už houskovými, bramborovými nebo ovocnými. Na Vysočině si nenechte ujít kyselici, vydatnou polévku z kysaného zelí a hub, a v Pardubickém kraji ochutnejte tradiční perník s kořeněnou vůní.
Párování s vínem
Sladění chutí jídla a vína je umění, které může pozvednout váš kulinářský zážitek. Lehká bílá vína, jako je Ryzlink rýnský nebo Sauvignon Blanc, se skvěle hodí k rybám, salátům a drůbeži. Jejich svěží kyselost krásně doplní jemné chutě těchto pokrmů. Plné bílé víno, například Chardonnay, si zase dobře rozumí s těstovinami v krémových omáčkách, mořskými plody a bílým masem. Pro milovníky červeného vína je Pinot Noir ideální volbou k houbám, vepřovému masu a těstovinám s rajčatovou omáčkou. Jeho ovocná chuť a jemné třísloviny se s těmito pokrmy skvěle doplňují.
Recepty s italskými sýry
Italské sýry, to je kapitola sama pro sebe. Od jemné mozzarelly přes pikantní gorgonzoolu až po vyzrálý parmezán, Itálie nabízí nepřeberné množství chutí a vůní. Ať už máte rádi pizzu, těstoviny, rizoto nebo saláty, s italskými sýry jim dodáte nezaměnitelný šmrnc. Vyzkoušejte například těstoviny s pestem z bazalky a parmazánu, rizoto s hříbky a gorgonzolou nebo salát s mozzarellou, rajčaty a bazalkou. Nebo se pusťte do přípravy vlastních pizz s fantasijními kombinacemi sýrů a dalších ingrediencí.
Publikováno: 15. 06. 2024
Kategorie: Kuchyně